Aufstieg auf die Berge

Die Vitranc (1631 m), Ciprnik (1747 m) und Visoka Peč (1749 m) sind die Gipfel im Bergkamm zwischen der Mala Pišnica und des Tamartals und sind von der Mojca Hütte leicht zugänglich. Der Bergkammweg führt zuerst durch den Wald mit schönen Blicken auf Podkoren, Karawanken und die Österreichischen Bergwelt und bringt uns nach einer viertel Stunde auf den Gipfel des Vitranc. Dort gibt es ganz viele von Stürmen gezeichneten Bäume, Bergwiesen und Lärchen, die eine besondere Energie abgeben. Ciprnik und Visoka Peč bieten die schönsten Aussichten auf die Julischen Alpen. Der Weg auf den Ciprnik ist markiert und gesichert, während der Weg auf die Visoka Peč leichter und unmarkiert ist. Von der Mojca Hütte bis zum Ciprnik dauert der Weg eine Stunde und auf die Visoka Peč eine halbe Stunde mehr.

Mojcahütte – Vitrancgipfel – 20 minuten (100 m Höhenunterschied)

Mojcahütte – Ciprnik – 30 minuten (300 m Höhenunterschied)

Mojcahütte – Visoka Peč – 1 stunde 10 minuten (400 m Höhenunterschied)

1Zemljevid-poti-1

Geschützte Tierarten

Auf dem Bergkamm zwischen dem Vitranc und dem Ciprnik ist das Auerhuhn Zuhause das zu den geschützten Arten gehört. Um es zu Schützen halten wir und an die Markierten Wege. In der Parungszeit zwischen dem 15.März und dem 15. Junij meiden wir lieber die Gipfel in der Richtung des Cipernik.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem

Pravna podlaga Podlaga za obvestilo o piškotkih je spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; na kratko ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 in je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Kaj so piškotki in zakaj jih spletna stran potrebuje Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje: Ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek Življenjsko dobo piškotka Vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje. Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj Na spletni strani uporabljamo izključno piškotke, ki so dovoljeni v skladu z zakonom ZEKom-1. Uporabljeni so le piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje te spletne strani. Za beleženje statistike obiskanosti strani, uporabljamo sistem, ki zapiše le sejni piškotek in ne sledi vašemu nadaljnjemu vedenju na spletni strani oziroma v povezavi z drugimi stranmi. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z rabo v nadaljevanju opisanih piškotkov.

Zapri