Il rifugio

Breve storia del Mojčin dom

La sciovia Preseka, gestita dalla associazione »Fiskulturna zveza Slovenije«, è stata aperta il 29.11.1948. Nel 1954 è stato fondato l'Ufficio per le funivie Vitranc «Zavod žičnice Vitranc« nell'ambito del comitato dell'Associazione turistica di Kranjska gora con l'obiettivo di costruire la seggiovia sul Vitranc. Vicino alla sciovia Preseka è stato costruito il primo bar chiamato Mojca che, con la costruzione della nuova seggiovia nel 1958, è stato trasferito in cima al Vitranc. In quell'anno è stato cambiato anche il nome in Mojčin dom. Quando il presidente iugoslavo Tito venne a Kranjska gora visitò per prima cosa proprio il Mojčin dom. Con la costruzione del vicino Dom na Vitrancu, il Mojčin dom è diventato inutile ed è stato venduto a Bleiweis Štefka che l'ha rivenduto nel 1984 a Vitomir Modrič. Con le privatizzazioni del 2007 il terreno sul quale c'è il rifugio è diventato edificabile. Il 25.5.2013 è stato acquistato da Primož Zupančič e Matjaž Zajc.


Progetti

L'Ufficio per le funivie Kranjska gora ha ottenuto la licenza per costruire una nuova seggiovia sul Vitranc e una nuova pista da sci. Perciò gli attuali proprietari del rifugio progettano di costruire un nuovo rifugio in stile tradizionale alpino al posto di quello esistente.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem

Pravna podlaga Podlaga za obvestilo o piškotkih je spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; na kratko ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 in je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Kaj so piškotki in zakaj jih spletna stran potrebuje Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje: Ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek Življenjsko dobo piškotka Vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje. Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj Na spletni strani uporabljamo izključno piškotke, ki so dovoljeni v skladu z zakonom ZEKom-1. Uporabljeni so le piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje te spletne strani. Za beleženje statistike obiskanosti strani, uporabljamo sistem, ki zapiše le sejni piškotek in ne sledi vašemu nadaljnjemu vedenju na spletni strani oziroma v povezavi z drugimi stranmi. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z rabo v nadaljevanju opisanih piškotkov.

Zapri