Salire fino in cima

Le cime tra le valli della Mala Pišnica e del Tamar, tra cui quelle del Vitranc (1631 m), del Ciprnik (1747m) e della Visoka Peč (1749 m), sono tutte facilmente raggiungibili dal Mojčin dom. Percorrendo il sentiero che all'inizio attraversa il bosco con belle vedute sul paesino di Podkoren, sulle Caravanche e sulle montagne in Austria, si arriva in cima del Vitranc in 15 minuti di cammino. Qui si percepisce una speciale energia, soprattutto in autunno, che proviene dai numerosi alberi solitari, dai prati e dai larici. Il Ciprnik e la Visoka peč ci regalano uno dei panorami più belli delle Alpi Giulie. Il sentiero per il Ciprnik è marcato e attrezzato. Una facile traccia porta invece sulla cima della Visoka peč, di 2 metri più alta del Ciprnik. Dal Mojčin dom al Ciprnik si cammina un'ora scarsa, per la Visoka peč ancora mezz'ora.

Mojčin dom – vrh Vitranca – 20 min (100 m di dislivello)

Mojčin dom – Ciprnik – 50 min (300 m di dislivello)

Mojčin dom – Visoka Peč – 1 ora 10 min (400 m di dislivello)

Zemljevid-za-internet

Fauna protetta

Nel territorio tra il Vitranc e il Ciprnik vive il gallo cedrone che è una specie protetta. Per non infastidirlo camminiamo sempre sui sentieri battuti. Nel periodo di accoppiamento tra il 15 marzo e il 15 giugno sarebbe meglio evitare di salire le cime intorno al Ciprnik.

NOVA-NOVA-SLIKA-PETELINA1

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem

Pravna podlaga Podlaga za obvestilo o piškotkih je spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; na kratko ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 in je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Kaj so piškotki in zakaj jih spletna stran potrebuje Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje: Ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek Življenjsko dobo piškotka Vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje. Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj Na spletni strani uporabljamo izključno piškotke, ki so dovoljeni v skladu z zakonom ZEKom-1. Uporabljeni so le piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje te spletne strani. Za beleženje statistike obiskanosti strani, uporabljamo sistem, ki zapiše le sejni piškotek in ne sledi vašemu nadaljnjemu vedenju na spletni strani oziroma v povezavi z drugimi stranmi. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z rabo v nadaljevanju opisanih piškotkov.

Zapri