Vzponi na vrhove

Vrh Vitranca (1631 m), Ciprnik (1747 m) in Visoka Peč (1749 m) so vrhovi v grebenu med Malo Pišnico in dolino Tamarja, vsi so lahko dostopni od Mojčinega doma. Grebenska pot poteka po gozdu z vmesnimi razgledi na Podkoren, Karavanke in avstrijsko hribovje in pripelje na vrh Vitranca po dobre četrt ure hoje. Na vrhu Vitranca s številnimi viharniki, gorskimi travniki in macesni, se še posebej v jesenskem času začuti posebna energija. Ciprnik z Visoko pečjo ponuja enega najlepših razgledov Julijskih Alp. Pot do Ciprnika je označena in zavarovana z nekaj varovali, na dva metra višjo Visoko peč pa vodi lahka neoznačena stezica. Od Mojčinega doma do Ciprnika je slaba ura hoda, na Visoko peč pa še dodatne pol ure.

Mojčin dom – vrh Vitranca – 20 min (100 m v.r.)

Mojčin dom – Ciprnik – 50 min (300 m v.r.)

Mojčin dom – Visoka Peč – 1 ura 10 min (400 m v.r.)

Zemljevid-poti

Zaščitene živalske vrste

Na grebenu med Vitrancem in Ciprnikom domuje divji petelin, ki sodi med ogrožene živalske vrste. Da ga zavarujemo, se držimo označenih planinskih poti. V času parjenja med 15. marcem in 15. junijem se vzponu proti Ciprniku odpovemo.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o tem

Pravna podlaga Podlaga za obvestilo o piškotkih je spremenjen Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; na kratko ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013 in je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika. Kaj so piškotki in zakaj jih spletna stran potrebuje Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani in običajno vsebuje: Ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek Življenjsko dobo piškotka Vrednost – navadno naključno generirano edinstveno število Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev – na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na spletnem mestu, vrednem zaupanja, lahko tako piškotki obogatijo izkušnjo. Lahko pa so piškotki uporabljeni tudi na načine, ki pomenijo poseg v posameznikovo zasebnost. Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje. Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj Na spletni strani uporabljamo izključno piškotke, ki so dovoljeni v skladu z zakonom ZEKom-1. Uporabljeni so le piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje te spletne strani. Za beleženje statistike obiskanosti strani, uporabljamo sistem, ki zapiše le sejni piškotek in ne sledi vašemu nadaljnjemu vedenju na spletni strani oziroma v povezavi z drugimi stranmi. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z rabo v nadaljevanju opisanih piškotkov.

Zapri